This is a free Purot.net wiki
  • View:

Lottakahvila

Sisältöalue

Lottamuseo
Syvärannan Lottamuseo sijaitsee kansallisromanttisessa maisemassa Tuusulan Rantatiellä. Museon näyttelyt kertovat Lotta Svärd- järjestön historiasta ja lottien toiminnasta. Museossa pidetään myös vaihtuvia näyttelyjä, konsertteja ja esitelmiä. Museon yhteydessä toimii Lottakahvila eli Lottakanttiini, jossa voi nauttia kahvin herkullisten vanhan ajan kotileivonnaisten kera. Myös pula-ajan vastiketta on tarjolla ja kortille voi kerätä leimoja, kuten sota-aikana.
Aukioloajat: touko-syyskuu ke 11-19, ti,to-su 11-18. loka-huhtikuu ke 11-19, to-su 11-17.
Asiakaspaikkoja on sisällä 54 ja kesäterassilla 20. Vanhan ajan musiikki luo tunnelmaa.
Syvärannan Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja esittelee naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd- säätiö. Lottamuseo avattiin yleisölle vuonna 1996.
Museon päänäyttely, ´Lotan tarina – Vaadi aina enin itseltäsi´, on elämyksellinen ja koskettava näyttely, jonka lähtökohtana ovat lottien henkilökohtaiset kokemukset. Lotan komennukselle halki Suomen vierailija pääsee alkuperäisen lotan johdattamana. Multimedian avulla toteutettu lotan kertomus on yhdistetty samalta komennukselta kuvattuun valokuva-albumiin. Yhdessä alkuperäinen ääni ja valokuvat muodostavat ainutlaatuisen Lotan tarinan. Kosketusnäytöltä on mahdollista selata alkuperäisiä valokuva-albumeja.
Erikoisnäyttely ´Elämää Syvärannassa´ liittää Syvärannan osaksi Tuusulan Rantatien rikasta kulttuurihistoriaa. Syvärannan huvilapuutarhan loistoaika oli vuosina 1904-1916 venäläisen aristokraattiperheen omistaessa tilan.
Opastukset ja museopedagogiset tuotteet antavat lisätietoa lotista ja luovat opetusalustan eri oppiaineille; esimerkiksi pula-ajan teematyöpajoja on varattavissa koululaisille. Syvärannassa järjestetään myös klassisen musiikin konsertteja mm. joulun alla.
Museo on esteetön. Pieniä ryhmiä varten järjestetään opastus kiertävänä ja isoille alakerran monitoimitilassa, missä on power point- esitys juonnettuna. Museomyymälästä voi ostaa esimerkiksi ´Pikkulotan kultaiset sanat´ sekä Lotta Svärd-logolla varustettuja tuotteita, kuten astioita ja kynttilöitä. Myymälässä on myös Martta Wendelinin postikortteja myytävänä.
Lotta Svärd- järjestö sai alkunsa, kun Suomi kävi itsenäisyystaisteluaan. Tuolloin naisyhdistykset alkoivat tukea vapaaehtoista maanpuolustustyötä, mikä aluksi oli suojeluskuntalaisten harjoitusten ja kokoontumisten muonittamista, kunnes laajeni käsittämään myös huoltoa, varojen keräystä ja lääkintää. Tiettävästi ensimmäisenä nimeä Lotta Svärd käytti 19.11.1918 perustettu Riihimäen Lotta Svärd.
Sääntöjensä mukaisesti järjestön tuli toimia kansan puolustustahdon ja siveellisen kunnon kohottamiseksi ja avustaa suojeluskuntajärjestöä. Vuonna 1930 jäseniä oli jo 60 000. Järjestö kasvoi lopulta maailman suurimmaksi naisten aseettomaksi vapaaehtoiseksi maanpuolustusjärjestöksi. Vuonna 1944 siihen kuului noin 240 000 vapaaehtoista, mukaan lukien pikkulotat, joita oli noin 50 000.
Lotat vapauttivat toiminnallaan sotavuosina lähes 100 000 miestä maanpuolustustehtäviin. Näistä 50 000 lähti aseistettuna rintamalle. Suomen Lotta Svärd toimi esikuvina vastaaville pohjoismaisille järjestöille.
Lottien toiminta jakaantui jaostoihin, kuten varus- ja keräysjaosto, muonitusjaosto, lääkintäjaosto, toimisto- ja viestijaosto sekä valonheitinlotat. Muiden hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa tehtiin yhteistyötä. Pulavuosina annettiin vähävaraisille niin raha- kuin vaate-ja ruoka-avustuksia. Sotainvalidien, sotaorpojen ja sotaleskien avustaminen oli perinteinen auttamismuoto.
Lotta Svärd- järjestö lakkautettiin 23.11.1944. Monella komennukselta palaavalla lotalla ei ollut muita vaatteita kuin lottapuku, josta poistettiin tunnukset. Lotat arvostivat ja arvostavat suuresti pukuaan.
Rantatien Lottamuseo ja Lottakahvila sekä pihamaalle jatkuva näyttely yhdistävät ainutlaatuisella tavalla Tuusulanjärven kauniin maiseman historiaan ja kulinaarisiin antimiin. Suomen sotamenneisyydestä saa monipuolisen, elämyksellisen ja kattavan kuvan, samalla kun voi eläytyä aristokraattiperheen kodin viehättävään henkeen ja aistia menneitä aikoja kahvilassa tai terassilla.
 

5
Likers
Sinttu, Krista, lentoon123, jannatomming, lumikki

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Mielenkiintoinen tietopaketti yhdistetystä kahvila-museosta. Vierailemisen arvoinen paikka, joka sopii kaikenikäisille.
enni   (20.01.2013 21:07)
  Reply

käyn heti kun tulen Tuusulaan, historia kiinnostaa ja nämä urheat lotat jotka toimivat Suomen sodassa.
lumikki   (12.01.2013 19:12)
  Reply

Kuulostaa todella käymisen arvoiselta ja autenttiselta paikalta! Oma mummoni oli myös lottana sota-aikana, mutta häneltä en ikävä kyllä ehtinyt koskaan näitä tarinoita kuulla, joten täällä kiinnostaisi kovasti käydä!
jannatomming   (12.01.2013 17:42)
  Reply

On kyllä mielenkiintoinen paikka, itse tullut käytyä pariinkin kertaan, viimeksi esittelin paikan mummolleni, joka on myös ollut lottana, piti kovasti paikasta.
Erika   (09.01.2013 16:08)
  Reply

Kuulostaa mielenkiintoiselta. En olekkaan tälläisestä paikasta ikinä kuullutkaan.
Sinttu   (07.01.2013 20:11)
  Reply

Monipuolinen informaatio-paketti, lottamuseo onkin enemmän kuin museo! Voisin suositella.
Jenna_Huhta   (01.01.2013 11:46)
  Reply

Kuulostaa mielenkiintoiselta paikalta, ja aion kyllä poiketa mikäli joskus mahdollisuus on! Autenttinen kokemus (pula-ajan vastike, leima korttiin) kuulostaa jännältä. Lottatoiminta oli/on arvostettua, ja siitä mielellään kuulisi ja oppisi lisää.
remaeron   (30.12.2012 20:31)
  Reply

Kattavaa tietoa aiheesta. Lottamuseo on enemmän kuin museo. Siellä on kahvila, museomyymälä, teematyöpajoja ym. Olen muutaman kerran ohi ajanut, mutta täytyy seuraavaksi tehdä retki Lottamuseoon. Etenkin museon päänäyttely vaikuttaa mielenkiintoiselta.
lentoon123   (25.12.2012 14:09)
  Reply

En olekaan ennen kuullut kyseisestä kahvilasta ja Suomen sotahistoriasta kiinnostuneena voisin hyvinkin poiketa Lottakahvilaan. Vanhanajan kotileivonnaiset ja pula-ajan vastike herätti mielenkiintoni. Aukioloajat ovat myöskin mielestäni varsin kattavat. Kahvilan ja museon yhdistäminen on hyvä idea.
Krista   (23.12.2012 09:39)
  Reply