This is a free Purot.net wiki
  • View:

Luontomatkailu

Luontomatkailu

Suomi on Euroopasta katsoen harvaan asuttu, mutta kehittynyt ja turvallinen maa. Tämä tekee Suomesta hyvän kohteen luontomatkailulle. Suomen pohjoinen, puhdas luonto on kiinnostava kohde suurkaupunkien asukkaille, mutta myös kotimaassa luontokohteiden vetovoima esimerkiksi päivä- ja viikonloppukohteissa ja matkailukeskusten läheisyydessä on lisääntymässä.

Luontomatkailu on yleensä pienimuotoista, paikallisia luonto- ja kulttuuriarvoja arvostavaa ja niihin perustuvaa toimintaa. Luontomatkailu käsittää noin neljänneksen Suomen koko matkailutoiminnasta ja sen merkitys on erityisen suuri varsinkin Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä saaristoalueilla.

Luontomatkailu on hyvin monipuolista. Se jakaantuu esimerkiksi maaseutumatkailuun, ohjelmapalveluihin, käyntikohteisiin, ekomatkailuun, lintumatkailuun (bongaus), retkeilyyn, vaeltamiseen ja niin edelleen.

Toimintana luontomatkailu edustaa paluuta luontoon ja luonnonrauhaan esimerkiksi marjastuksen tai luontokuvauksen parissa, mutta myös mahdollisuutta hallittuun riskinottoon esimerkiksi koskenlaskussa, vaelluksilla tai kiipeilyssä.

Luonnossa liikkuminen on yksi parhaita rentoutumisen ja virkistymisen keinoja. Liikkua voi monella tavalla ja samalla voi nauttia maisemista, luonnonäänistä ja tuoksuista tai tarkkailla eläimiä, kasveja ja muita luonnon ihmeitä.

Talviaktiviteetit Suomessa

- Laskettelu ja lautailu
- Maastohiihto (Maastohiihto on monipuolinen liikuntamuoto, jolla voi parantaa sekä kuntoa että terveyttä.)
- Poroajelut (Voit itse ohjata poroa ahkiosta tai reestä käsin tai vain nauttia kyydistä. Pororetkellä voit myös nauttia vaikkapa kunnon nokipannukahvit tai syödä lounasta kodassa.)
- Koiravaljakot (Reitin kaunis luonto on kuin tehty koiravaljakkosafareita varten. Hiljaisesta vauhdista voit rauhassa ihastella kaunista talvista maisemaa.)
- Moottorikelkkailu (Moottorikelkkasafarilla pääset hyvin tutustumaan es. Lapin talviseen erämaahan. Safarien reitit on suunniteltu niin, että ne eivät vahingoita luontoa millään lailla.)
- Kalastus (Talvikalastus tarjoaa sinulle rauhallisen luontoelämyksen, ja raitista ilmaa joko yksin tai ystävien seurassa. Ja mikäpä palkitsee ruhtinaallisemmin, kuin kalasaalis josta voi laittaa vaikkapa oman päivällisensä. )
- Lumikenkäkävely (Lumikenkäily on helppo ja hauska kaikenikäisille ja -kuntoisille sopiva laji. Lumikenkäilijä ei tarvitse latuja, vaan pääsee liikkumaan vaihtelevissa maastoissa jokaisella kelillä.)
http://www.discoveringfinland.com/fi/...

Kevätaktiviteetit Suomessa

- Vaellus ja retkeily (Retkeily on siitä mukava harrastus, että se sopii kaikille. Nykyisin se on virkistäytymistä luonnon keskellä ja irrottautumista arjen kiireistä.)
- Luonnon tarkkailua (Luonnon tarkkailua voit tehdä ilman mitään erityistä varustusta tai kokemusta, kunhan aistisi ovat avoinna kaikille erilaisille elämyksille. Katseltavien maisemien lisäksi luonto on pullollaan mielenkiintoista elämää. Perheen pienimmätkin voivat löytää luonnosta paljon jännittävää ja uutta nähtävää. )
- Kalastusta (Keväällä voit nauttia kalaa narratessasi myös auringosta ja tietysti raittiista ilmasta vaikkapa koko perheen voimin. Palkinnoksi saatat saada muhkean saaliin, tai ainakin nautinnollisen hetken raikkaassa ilmassa. )
- Maastohiihtoa (Kevät on Lapissa kaikkein suosituinta hiihtoaikaa. Latuverkostot ovat hyvässä kunnossa ja valmiina kohottamaan mieltä ja kuntoa. Monipuolinen laji tekee todella hyvää sekä sydämelle ja verenkierrolle että lihaksille. )

Kesäaktiviteetit Suomessa

- Koskenlasku (Kiinnostaapa sinua sitten vauhdikas koskenlasku 3.luokan koskessa tai leppoisa jokiretki perheen voimin, on tarjolla vaihtoehtoja mistä valita. Koskenlaskuretkeen voi yhdistää vaikkapa ruokailun, kalastusta tai kokouksen oheisohjelmineen. )
- Mönkijäajelut (Mönkijällä ajetaan merkityllä reitillä oppaan johdolla. Reittiin kuuluu monenlaisia ajomaastoja, ja kaikkein vaativimmat kohdat voi halutessaan myös kiertää. Järjestäjän puolesta saat käyttöösi kypärän, suoja-asun ja ajohanskat. )
- Pyöräily (Pyöräily sopii lähes kaikille sekä terveys- että hyötyliikunnaksi. Pyöräily on miltei äänetön ja saasteeton sekä edullinen liikkumistapa, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua paikkoihin ja nähdä uusia maisemia.)
- Luonnon tarkkailu (Kesäluonto tarjoaa tarkkailtavaa kaikille. Kasvien ja eläinten tarkkailun tueksi kannattaa sinun ottaa kirja, jotta voit tunnistaa uudet löytösi. Myös kiikarit ovat hyvä väline etenkin jos tarkkailtava kohde on etäämpänä. )
- Vaellus ja retkeily (Parhaat retkeilymaastot löytyvät usein kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydestä. Reittejä on lukuisia eritasoisia .Kun retkeilystä on kertynyt jo hieman kokemusta, voi retkeilytaitojaan lähteä testaamaan maastoon merkityille vaellusreiteille. Vaellusreitit on suunniteltu niin, että reitin varrelta löytyy tulentekopaikkoja, autiotupia ja muita retkeilyä helpottavia rakenteita.)
- Melonta (Melonta sopii koko perheelle ja aloittamaan pääset heti kunhan olet vuokrannut kunnon välineet. Melontareittejä on monentasoisia, joten sekä aloittelijat että alan taiturit saavat itselleen sopivia haasteita.)
- Sauvakävely (Heikko peruskunto tai ylipaino eivät ole esteinä aloittamiselle. Harrastamaan voi lähteä suoraan kotiovelta kaikkina vuodenaikoina.)

Syksyaktiviteetit Suomessa

- Marjastus ja sienestys (Marja- ja sienimetsässä kulkeminen on jalokivi eri hyötyliikuntamuotojen joukossa. Marjastus ja sienestys sopivat harrastukseksi kaikenikäisille.)
- Luonnon tarkkailu (Syksyisessä metsässä riittää ihasteltavaa. Lukuisat eri marja- ja sienilajikkeet nostavat päänsä viileämmän ja kosteamman ilman saapuessa.)
- Ruska (Lapissa Ruska nousee syyskuun alkupuolella päivä päivältä öiden viiletessä soilta tunturiin. Kauneimmillaan värinäytelmä on syyskuun puolivälin aikoihin, joskus kuun lopulla. )
- Metsästys (Metsästys on osa perinteistä tapaa elää ja tulla toimeen pohjoisessa luonnossamme. Edelleen se on monelle tärkeä tapa viettää vapaa-aikaa.)
- Vaellus ja retkeily (Syksyllä pääsee nauttimaan viileämmistä ilmoista ja luonnon ruskaloistosta, ja siksi se on suosittu ajankohta luontoretkeilylle. Monentasoiset ja -pituiset reitit sijaitsevat useimmiten kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydessä. Lyhyemmät, alle päivän kestävät reitit ovat usein myös helpompia kulkea, ja joissain paikoissa on myös mahdollisuus kulkea pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.)
- Mönkijäajelut (Monentasoiset ja -pituiset reitit sijaitsevat useimmiten kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydessä. Lyhyemmät, alle päivän kestävät reitit ovat usein myös helpompia kulkea, ja joissain paikoissa on myös mahdollisuus kulkea pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. )
- Kalastus (Voit harrastaa viehekalastusta sekä valtion viehe- että virkistyskalastusalueilla. Yksityisillä alueilla voi kalastaa ilman läänikohtaista viehekalastusmaksua, kunhan kalaveden omistaja on myöntänyt siihen luvan.)
- Sauvakävely (Sauvakävely on erittäin tehokas kuntoilumuoto. Laji sopii niin kestävyysharjoitteluksi kuin tueksi painonhallintaan.)

Lähtekää porukalla luontoseikkailuun! Järjestä vauhdikas kisailu, reipas vaellus tai leppoisa melontaretki työtovereittesi ja ystäviesi kanssa.


Feel The Nature http://feelthenature.fi/
Feel The Nature on luontomatkailuun erikoistunut ohjelmapalveluiden toteuttaja ja matkanjärjestäjä.

Hawkhill Nature http://www.hawkhill.fi/
Hawkhill Nature on luontomatkailuyritys, joka järjestää unohtumattomia luontoelämyksiä Nuuksion kansallispuistossa.

Hymyilevä Punakettu luonto- ja ohjelmapalveluthttp://www.punakettu.com/
Luonto-opastukset ja retket pääkaupunkiseudun luontokohteissa, esim. Nuuksion kansallispuisto ja muut järviylänköalueet.

Kaikuva Oy http://www.kaikuva.fi/
Vanhin luonto-ohjelmapalveluyritys Etelä-Suomessa.

Suomen Latu Oittaa http://www.suomenlatu.fi/
Paljon erilaisia kesä- ja talviretkivaihtoehtoja. Kesäisin mm. luontoretkiä, kirkkoveneitä, melontaa, kesälajeihin tutustumista ja paljon muuta.

Luontomatkailu:
- edistää aktiivisesti luonnonsuojelua ja vaalii kulttuuriarvoja.
- mahdollistaa luonto- ja kulttuurielämyksiä, jotka ovat vaikeita tai mahdottomia järjestää omin päin.
- antaa kävijöille mahdollisuuden tutustua luonto-, kulttuuri- ja ympäristökysymyksiin.


Ajantasaiset tiedot luonnossa liikkujan palveluista saat verkkopalvelusta http://www.luontoon.fi

Retkikohteiden ja kalastus- ja metsästysalueiden tarkat kartat karttapalvelusta [http://www.retkikartta.fi

Kalastus ja kalastusluvan hankkiminen (www.metsa.fi/kalastus) Metsästys ja metsästysluvan hankkiminen (www.metsa.fi/metsastys)

Valtion metsät ja vedet kautta koko maan tarjoavat hyvät mahdollisuudet virkistäytytyä ja harrastaa monin tavoin.
Luonnossa liikkujille on tarjolla sekä maksuttomia että maksullisia palveluja. Maksuttomia palveluja ovat mm. autiotuvat, tulipaikat, retkeilyreitit ja asiakaspalvelu luontokeskuksissa. Toiminnan rahoituksen turvaa Suomen valtio vuosittaisessa talousarviossaan.

3
Likers
Sinttu, remaeron, jannatomming

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Tekstissä hyvät perustiedot luontomatkailusta.

Ihanat noi eri vuodenaikojen mukaan luetellut aktiviteetit, paljon kaikkea mikä kuulosti todella kivalta! Koska lähdetään?!

Hyvin monipuolisesti ryhmitelty eri vuodenajan aktiviteetit. Saa Suomen kuulostamaan mielenkiintoiselta kohteelta! Plussaa myös monipuolisista linkeistä erinlaisiin toimijoihin.

Hyvin ja monipuolisesti kirjoitettu, sisältää hyvin mitä kaikkea voi eri vuodenaikoina tehdä, ja plussaa monista linkeistä, joista voi saada lisätietoa konkreettisista luontomatkailukohteista.

Suomi on Euroopasta katsoen harvaan asuttu, mutta kehittynyt ja turvallinen maa. Tämä tekee Suomesta hyvän kohteen luontomatkailulle. Suomen pohjoinen, puhdas luonto on kiinnostava kohde suurkaupunkien asukkaille, mutta myös kotimaassa luontokohteiden vetovoima esimerkiksi päivä- ja viikonloppukohteissa ja matkailukeskusten läheisyydessä on lisääntymässä.

Luontomatkailu on yleensä pienimuotoista, paikallisia luonto- ja kulttuuriarvoja arvostavaa ja niihin perustuvaa toimintaa. Luontomatkailu käsittää noin neljänneksen Suomen koko matkailutoiminnasta ja sen merkitys on erityisen suuri varsinkin Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä saaristoalueilla.

Luontomatkailu on hyvin monipuolista. Se jakaantuu esimerkiksi maaseutumatkailuun, ohjelmapalveluihin, käyntikohteisiin, ekomatkailuun, lintumatkailuun (bongaus), retkeilyyn, vaeltamiseen ja niin edelleen.

Toimintana luontomatkailu edustaa paluuta luontoon ja luonnonrauhaan esimerkiksi marjastuksen tai luontokuvauksen parissa, mutta myös mahdollisuutta hallittuun riskinottoon esimerkiksi koskenlaskussa, vaelluksilla tai kiipeilyssä.

Luonnossa liikkuminen on yksi parhaita rentoutumisen ja virkistymisen keinoja. Liikkua voi monella tavalla ja samalla voi nauttia maisemista, luonnonäänistä ja tuoksuista tai tarkkailla eläimiä, kasveja ja muita luonnon ihmeitä.

Talviaktiviteetit Suomessa

- Laskettelu ja lautailu
- Maastohiihto (Maastohiihto on monipuolinen liikuntamuoto, jolla voi parantaa sekä kuntoa että terveyttä.)
- Poroajelut (Voit itse ohjata poroa ahkiosta tai reestä käsin tai vain nauttia kyydistä. Pororetkellä voit myös nauttia vaikkapa kunnon nokipannukahvit tai syödä lounasta kodassa.)
- Koiravaljakot (Reitin kaunis luonto on kuin tehty koiravaljakkosafareita varten. Hiljaisesta vauhdista voit rauhassa ihastella kaunista talvista maisemaa.)
- Moottorikelkkailu (Moottorikelkkasafarilla pääset hyvin tutustumaan es. Lapin talviseen erämaahan. Safarien reitit on suunniteltu niin, että ne eivät vahingoita luontoa millään lailla.)
- Kalastus (Talvikalastus tarjoaa sinulle rauhallisen luontoelämyksen, ja raitista ilmaa joko yksin tai ystävien seurassa. Ja mikäpä palkitsee ruhtinaallisemmin, kuin kalasaalis josta voi laittaa vaikkapa oman päivällisensä. )
- Lumikenkäkävely (Lumikenkäily on helppo ja hauska kaikenikäisille ja -kuntoisille sopiva laji. Lumikenkäilijä ei tarvitse latuja, vaan pääsee liikkumaan vaihtelevissa maastoissa jokaisella kelillä.)
http://www.discoveringfinland.com/fi/...

Kevätaktiviteetit Suomessa

- Vaellus ja retkeily (Retkeily on siitä mukava harrastus, että se sopii kaikille. Nykyisin se on virkistäytymistä luonnon keskellä ja irrottautumista arjen kiireistä.)
- Luonnon tarkkailua (Luonnon tarkkailua voit tehdä ilman mitään erityistä varustusta tai kokemusta, kunhan aistisi ovat avoinna kaikille erilaisille elämyksille. Katseltavien maisemien lisäksi luonto on pullollaan mielenkiintoista elämää. Perheen pienimmätkin voivat löytää luonnosta paljon jännittävää ja uutta nähtävää. )
- Kalastusta (Keväällä voit nauttia kalaa narratessasi myös auringosta ja tietysti raittiista ilmasta vaikkapa koko perheen voimin. Palkinnoksi saatat saada muhkean saaliin, tai ainakin nautinnollisen hetken raikkaassa ilmassa. )
- Maastohiihtoa (Kevät on Lapissa kaikkein suosituinta hiihtoaikaa. Latuverkostot ovat hyvässä kunnossa ja valmiina kohottamaan mieltä ja kuntoa. Monipuolinen laji tekee todella hyvää sekä sydämelle ja verenkierrolle että lihaksille. )

Kesäaktiviteetit Suomessa

- Koskenlasku (Kiinnostaapa sinua sitten vauhdikas koskenlasku 3.luokan koskessa tai leppoisa jokiretki perheen voimin, on tarjolla vaihtoehtoja mistä valita. Koskenlaskuretkeen voi yhdistää vaikkapa ruokailun, kalastusta tai kokouksen oheisohjelmineen. )
- Mönkijäajelut (Mönkijällä ajetaan merkityllä reitillä oppaan johdolla. Reittiin kuuluu monenlaisia ajomaastoja, ja kaikkein vaativimmat kohdat voi halutessaan myös kiertää. Järjestäjän puolesta saat käyttöösi kypärän, suoja-asun ja ajohanskat. )
- Pyöräily (Pyöräily sopii lähes kaikille sekä terveys- että hyötyliikunnaksi. Pyöräily on miltei äänetön ja saasteeton sekä edullinen liikkumistapa, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua paikkoihin ja nähdä uusia maisemia.)
- Luonnon tarkkailu (Kesäluonto tarjoaa tarkkailtavaa kaikille. Kasvien ja eläinten tarkkailun tueksi kannattaa sinun ottaa kirja, jotta voit tunnistaa uudet löytösi. Myös kiikarit ovat hyvä väline etenkin jos tarkkailtava kohde on etäämpänä. )
- Vaellus ja retkeily (Parhaat retkeilymaastot löytyvät usein kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydestä. Reittejä on lukuisia eritasoisia .Kun retkeilystä on kertynyt jo hieman kokemusta, voi retkeilytaitojaan lähteä testaamaan maastoon merkityille vaellusreiteille. Vaellusreitit on suunniteltu niin, että reitin varrelta löytyy tulentekopaikkoja, autiotupia ja muita retkeilyä helpottavia rakenteita.)
- Melonta (Melonta sopii koko perheelle ja aloittamaan pääset heti kunhan olet vuokrannut kunnon välineet. Melontareittejä on monentasoisia, joten sekä aloittelijat että alan taiturit saavat itselleen sopivia haasteita.)
- Sauvakävely (Heikko peruskunto tai ylipaino eivät ole esteinä aloittamiselle. Harrastamaan voi lähteä suoraan kotiovelta kaikkina vuodenaikoina.)

Syksyaktiviteetit Suomessa

- Marjastus ja sienestys (Marja- ja sienimetsässä kulkeminen on jalokivi eri hyötyliikuntamuotojen joukossa. Marjastus ja sienestys sopivat harrastukseksi kaikenikäisille.)
- Luonnon tarkkailu (Syksyisessä metsässä riittää ihasteltavaa. Lukuisat eri marja- ja sienilajikkeet nostavat päänsä viileämmän ja kosteamman ilman saapuessa.)
- Ruska (Lapissa Ruska nousee syyskuun alkupuolella päivä päivältä öiden viiletessä soilta tunturiin. Kauneimmillaan värinäytelmä on syyskuun puolivälin aikoihin, joskus kuun lopulla. )
- Metsästys (Metsästys on osa perinteistä tapaa elää ja tulla toimeen pohjoisessa luonnossamme. Edelleen se on monelle tärkeä tapa viettää vapaa-aikaa.)
- Vaellus ja retkeily (Syksyllä pääsee nauttimaan viileämmistä ilmoista ja luonnon ruskaloistosta, ja siksi se on suosittu ajankohta luontoretkeilylle. Monentasoiset ja -pituiset reitit sijaitsevat useimmiten kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydessä. Lyhyemmät, alle päivän kestävät reitit ovat usein myös helpompia kulkea, ja joissain paikoissa on myös mahdollisuus kulkea pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.)
- Mönkijäajelut (Monentasoiset ja -pituiset reitit sijaitsevat useimmiten kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydessä. Lyhyemmät, alle päivän kestävät reitit ovat usein myös helpompia kulkea, ja joissain paikoissa on myös mahdollisuus kulkea pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. )
- Kalastus (Voit harrastaa viehekalastusta sekä valtion viehe- että virkistyskalastusalueilla. Yksityisillä alueilla voi kalastaa ilman läänikohtaista viehekalastusmaksua, kunhan kalaveden omistaja on myöntänyt siihen luvan.)
- Sauvakävely (Sauvakävely on erittäin tehokas kuntoilumuoto. Laji sopii niin kestävyysharjoitteluksi kuin tueksi painonhallintaan.)

Lähtekää porukalla luontoseikkailuun! Järjestä vauhdikas kisailu, reipas vaellus tai leppoisa melontaretki työtovereittesi ja ystäviesi kanssa.


Feel The Nature http://feelthenature.fi/
Feel The Nature on luontomatkailuun erikoistunut ohjelmapalveluiden toteuttaja ja matkanjärjestäjä.

Hawkhill Nature http://www.hawkhill.fi/
Hawkhill Nature on luontomatkailuyritys, joka järjestää unohtumattomia luontoelämyksiä Nuuksion kansallispuistossa.

Hymyilevä Punakettu luonto- ja ohjelmapalveluthttp://www.punakettu.com/
Luonto-opastukset ja retket pääkaupunkiseudun luontokohteissa, esim. Nuuksion kansallispuisto ja muut järviylänköalueet.

Kaikuva Oy http://www.kaikuva.fi/
Vanhin luonto-ohjelmapalveluyritys Etelä-Suomessa.

Suomen Latu Oittaa http://www.suomenlatu.fi/
Paljon erilaisia kesä- ja talviretkivaihtoehtoja. Kesäisin mm. luontoretkiä, kirkkoveneitä, melontaa, kesälajeihin tutustumista ja paljon muuta.

Luontomatkailu:
- edistää aktiivisesti luonnonsuojelua ja vaalii kulttuuriarvoja.
- mahdollistaa luonto- ja kulttuurielämyksiä, jotka ovat vaikeita tai mahdottomia järjestää omin päin.
- antaa kävijöille mahdollisuuden tutustua luonto-, kulttuuri- ja ympäristökysymyksiin.


Ajantasaiset tiedot luonnossa liikkujan palveluista saat verkkopalvelusta http://www.luontoon.fi

Retkikohteiden ja kalastus- ja metsästysalueiden tarkat kartat karttapalvelusta [http://www.retkikartta.fi

Kalastus ja kalastusluvan hankkiminen (www.metsa.fi/kalastus) Metsästys ja metsästysluvan hankkiminen (www.metsa.fi/metsastys)

Valtion metsät ja vedet kautta koko maan tarjoavat hyvät mahdollisuudet virkistäytytyä ja harrastaa monin tavoin.
Luonnossa liikkujille on tarjolla sekä maksuttomia että maksullisia palveluja. Maksuttomia palveluja ovat mm. autiotuvat, tulipaikat, retkeilyreitit ja asiakaspalvelu luontokeskuksissa. Toiminnan rahoituksen turvaa Suomen valtio vuosittaisessa talousarviossaan.